2013. október 21., hétfő

LEVÉLFALVA - környezetvédő tábor

A Kisnánai Szent Imre Általános Iskola sikeresen pályázott A NEMZETI TEHETSÉG PROGRAM “Az állami, helyi önkormányzati, nemzetiségi önkormányzati, egyházi és civil fenntartású általános iskolai, középiskolai és kollégiumi intézményen kívüli nyári tehetségsegítő programok támogatásá”-ra kiírt pályázatára.

Az elnyert 2.000.000 forintból.október 24-28-ig LEVÉLFALVA címmel megvalósíthatjuk a Kisnánai Diákok Tehetséggondozó Műhelyének ötnapos természetkutató és környezetvédő táborát.

Programunk során lehetőséget biztosítunk a KINDTE@m tehetségműhely tagjainak tudományos kutatómunka folytatására.

A projekt legfontosabb célkitűzése az ismereteik gazdagítása, dúsítása, valamint beválogatás a 2013/14-es tanév szakköri munkájába.

Érdekes programjainkat négy nagy téma köré csoportosítottuk:

• „ Levélfalva” projekt napján diákjaink megalkotják táborunk írott szabályait.
Munkacsoportokat alakítanak: természetőr, újságszerkesztő, meteorológus, túramester stb.

• A környezetvédelem napján üzemlátogatás keretében ellátogatunk a Mátrai Erőműbe, ahol környezetkímélő eljárásokkal ismerkedünk meg.
Növénytársulások megfigyelésével, növény-és állatfelismeréssel, valamint levegőtisztasági kísérletek végzésével bővítik tanulóink ismereteiket.

• A vizek napján Poroszlóra kirándulunk a Tisza-tavi Öko-Centrumba. Ezen a napon megismerkedünk a vizes élőhelyek növény és állatvilágával.
Vízvizsgálat és környezetállapot-felmérés mellett a Tisza-tó madárvilágát is közelebbről megfigyelhetjük.

• A műemlékek és kultúrtörténeti emlékek napján Észak-Magyarországra látogatunk el.
Boldogkőváralja és Regéc várai mellett megnézzük a vizsolyi Károli Bibliát, valamint a telkibányai Ipartörténeti Múzeumot.

• Az utolsó napon a hét folyamán szerzett ismeretek rendszerezése, összegzése során tanulóink prezentációt készítenek, újságcikket írnak.
Értékelő megbeszélést tartunk, valamint elkezdjük a kutatómunkák előkészítését. /témaválasztás, tudományterületi besorolás, problémafelvetés,stb./