2013. március 20., szerda

„Tegyél 3 jó dolgot” - Kisnánai mesék


„Három a magyar igazság, egy a ráadás” – tartja a mondás. A hármas szám nem csak ebben az ismert népi gondolatban kap fontos szerepet, hanem a népmesékben is: 3 királylány, 3 kívánság, 3 jótett…  A mesék pedig nem csak a könyvekben léteznek, a hétköznapjaink részévé is válhatnak az apró jótettek, kedves cselekedetek, ha nyitott szemmel és szívvel éljük hétköznapjainkat.
Ezt bizonyították be tanulóink, akik a kisnánai Szent Imre Általános Iskolában koptatják a padokat. Még 2012. év végén részt vettünk a Criminon Magyarország „Tegyél 3 jó dolgot” pályázatán. Nem kellett sokáig törnünk a fejünket, hogy mit is szeretnénk megvalósítani, egyből jöttek az ötletek: szelektív szemétszedés a környezettudatosság jegyében a faluban, állatmenhelyek támogatása az otthon kidobásra ítélt „kincsek” segítségével, magányos, idős emberek megvendégelése a karácsonyi forgatag rendezvényünkön, illetve egy autista kislány felkarolása volt a cél, így egyből nem három, hanem négy jótettel nevezünk fotó- és mesekönyv formájában.
Az egyik (talán legszebb) igaz mesénk két állatmenhely felkarolása volt. Megmozdult az iskola, özönlöttek a felajánlások, alig tudtuk elszállítani a kiszemelt gyöngyösi és miskolci alapítványoknak a hasznos és szép cicás-kutyás felajánlásokat.
 Kicsi könyvünk hatalmas szeretettel és összefogással készülhetett el. Óriási izgalommal adtuk postára a kis csomagot, és nagyon vártuk az eredményhirdetést. Egy pár héttel később meg is született az eredmény. Óriási izgalommal böngésztük a nyertes iskolák listáját. Közel 7.500 résztvevő közül vegyes korcsoportban miénk lett az egyik fődíj!
Napokkal később már kétszemélyes küldöttségünk az iskola képviseletében Budapest felé tartott a Lurdy Házba, ahol a díjátadó gála zajlott. Ugyanitt a beérkezett pályaművekből egy kiállítást tekinthettünk meg. A gála rendkívül színvonalas volt, táncosok, lufihajtogató bohócok, akrobaták műsora tarkította az amúgy is nagyon izgalmas átadást. Iskolánk minden tanulója egy ajándékcsomagot és értékes múzeumi belépőjegyeket kapott, utóbbit egy iskolakiránduláson fogjuk felhasználni április végén.
A jótettekből csupán három létezik a mesékben, de nekünk még itt nincs vége, folyamatosan figyelemmel követjük az általunk felkarolt állatmenhelyeket, segítjük azokat. Büszkék vagyunk arra, hogy a gyerekeknek megtaníthatjuk azt, hogy a jótett nem csoda, amit várunk, hanem egy hétköznapi cselekedet kell, hogy legyen. Tudniuk, érezniük kell, hogy az apró csodák és jótettek teszik a legszebbé a mindennapjainkat.
Hiszen „Nem tehetünk nagy dolgokat ezen a földön.
Csak kis dolgokat tehetünk, nagy  szeretettel!”
                              (Teréz anya)                                                                                      

 Szojka Anita

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése