2013. június 12., szerda

KALANDOZÓ ORSZÁGOS TÖRTÉNELMI VETÉLKEDŐ A KISNÁNAI VÁRBAN

A Szent Imre Általános Iskola és Óvoda eredményesen pályázott a Nemzeti Tehetségprogram keretében a „A 2012-2013. tanévben megrendezendő tanulmányi, tehetséggondozó versenyek támogatása NTP-KTTV -12”kódszámú pályázatra.

A pályázat keretében 2013. június 10-én 9.00 órától Kalandozó országos történelmi vetélkedő Vitézkedők próbája elnevezésű döntőt rendeztünk.

A Kalandozó történelmi vetélkedőt 2005-ben indítottuk el. Már 3. éve a Nemzeti Tehetségprogram által támogatott, országosan meghirdetett verseny.
Idén a két levelező fordulóban A soknemzetiségűvé vált Magyarország (a XVIII. század első fele) korszakát dolgoztuk fel közösen a 4 fős csapatokkal.  
A döntőbe a jelentkezett 20 csapatból az első 14 helyezett csapat jutott tovább Hatvan, Gyöngyös, Heves, Eger, Szűcsi, Mátraszentimre és Nyíradony iskoláiból.
A Vitézkedők próbája elnevezésű döntő helyszíne a kisnánai vár. A verseny bírái: Mischinger Ferenc atya és Kis Varga Teodóra, mint a Tehetségpont Kisnána szakmai segítői, Koncsos Sándor polgármester, Szőke Ferenc körjegyző, és a főbíró: Berecz Mátyás történész-muzeológus megbízásából Vilmek Attila,  az Egri Vitézlő Oskola tagja. A döntő lebonyolításában segítettek a Nánai Sólymos Vitézek, a Szlovák Nemzetiségi Önkormányzat hagyományőrző népdalkörének tagjai és iskolánk nevelői, diákjai.
A feladatok:
- a levelező forduló feladatai alapján: 13+1 kérdésből álló totó, időgép, nemzetiségi kakukktojás és  „kuruc nótázás” (előzetes feladat),
- ügyességi és mozgásos feladatok: reneszánsz-tánc tanulás, gólyaláb, activity, plakátkészítés,Mercurius”- szerkesztés, kosárfonás, csatacsillag dobás, íjászat, herőcesütés.
Nagy Csaba tárogatóművész előadása emelte színvonalasabbá rendezvényünket.
A versenyben első helyen a hatvani Kossuth Lajos Általános Iskola Hatvani Várvédők csapata végzett. A vándorkupát a verseny során (Sánta László nevelő felkészítő munkájának köszönhetően) az iskola tanulói 3. alkalommal nyerték meg, így náluk marad.
Második helyen az egri Eszterházy Károly Gyakorlóiskola Vitéz Eszterházyak csapata végzett.
Harmadik a hevesi Körzeti Általános Tagiskola Körzetis Vitézek csapata lett.


Kisnána, 2013. június 10.
    Juhászné Koklács Éva                     Szlama Tiborné
       versenyszervező                                  igazgató

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése