2014. június 12., csütörtök

KALANDOZÓ ORSZÁGOS DÖNTŐ A KISNÁNAI VÁRBAN






A Kisnánai Szent Imre Általános Iskola eredményesen pályázott a Nemzeti Tehetségprogram által meghirdetett „A 2013-2014. tanévben megrendezendő tanulmányi, tehetséggondozó versenyek támogatása NTP-TV -13”kódszámú pályázatra.
A pályázat keretében 2014. június 6-án 9.00 órától Kalandozó országos történelmi vetélkedő Vitézkedők próbája elnevezésű döntőn mérték össze tudásukat és rátermettségüket Hatvan, Gyöngyös, Heves, Tárnok, Budapest, Karácsond, Kozármisleny, Heréd, Hernád, Eger és Mátraszentimre iskoláiból érkező versenyzők.
A kisnánai általános iskola a Kalandozó történelmi vetélkedőt 2005 óta szervezi, és már 4. éve a Nemzeti Tehetségprogram által támogatott, országosan meghirdetett verseny.
A 2013/2014. tanévben 55 csapat jelentkezett az ország 33 iskolájából. A két levelező fordulóban a  „… török gyerek megvágta …” – a sok évszázados török – magyar kapcsolatok korszakának történelmébe  nyerhettek betekintést a 4 fős csapatok.   A levelező fordulókban résztvevő csapatok idén is nagyon eredményesen dolgoztak, gyönyörű megoldások születtek, melyekből a verseny idejére rendezett kiállításon egymás munkáit is megismerhették a tehetséges diákok. 
A Vitézkedők próbája elnevezésű döntőn a versenyzők összemérhették ügyességüket gólyalábon, kelevéz-dobásban, íjászatban, vívásban, botbirkózásban, hastáncban, LOGI-VÁR építésben, csanak-készítésben és a nánai íz világot tükröző túrós-lekváros derelye elkészítésében. Az ügyességi próbák mellett számot adtak a fordulók során megszerzett ismereteikből történelmi totó, időgép és activity formájában.
A megmérettetés végén a döntő főbírája Berecz Mátyás, az egri Dobó István Vármúzeum igazgatója ünnepélyesen a Kisnánai vár Kalandozó lovagjává avatta az első helyezett Hatvani Várvédők csapat tagjait. A Hatvani Kossuth Lajos Általános Iskola csapata mellett dobogós helyen végezett a hevesi HVKI Hevesi József Tagiskola Vitézek csapata és a Hevesi Általános Iskola Körzetis Fehércselédek csapata.
Az iskola által szervezett verseny sikeres lebonyolítását segítették a Nánai Sólymos Vitézek, a Szlovák Nemzetiségi Önkormányzat hagyományőrző népdalkörének tagjai és az Egri Vitézlő Oskola tagjai.
A rendezvényt Lázár Attila bábművész előadása és az Egri Vitézlő Oskola fegyveres bemutatója színesítette. A verseny napján a Kisnánai várba került kiállításra a Dobó István Vármúzeum által készített Dobó Istvánról szóló vándorkiállítás is.

                                                                             Juhászné Koklács Éva
                                                                                     szervező




2014. június 2., hétfő

Kisnánai helyesírási verseny eredményei 2014

évf.
1. helyezett
hibapont
2. helyezett
hibapont
3. helyezett
hibapont
1.
Bodnár Nóra    
6
Pabar Alex    
7
Valiskó Zsombor
9
2.
Kovács Blanka   
6
Faragó Kira
8
Földházi Bálint    
9





Gyurkó Balázs         
9
3.
Szécsényi Anna
14
Halász Ágnes
15
Toldi Dorina
16



Nyerges Orsolya
15


4.
Veres Nóra
5
Zámborszky Balázs
7
Koncz Erika
12

Kiss Ivett
5


Kékesi Eszter
12
5.
Horváth Eszter
18
Pintér Lilla
21
Molnár Gréta
31
6.
Szacsvai Katalin
28,5
Böszörményi Babett
32,5
Eszenyi Gábor
35,5
7.
Lukovszki Laura
7
Bakos Máté
16
Karnok Gergő
27
8.
Andor Doroti
14
Móczár Anna
17
Somodi Bettina
26