2014. június 12., csütörtök

KALANDOZÓ ORSZÁGOS DÖNTŐ A KISNÁNAI VÁRBAN






A Kisnánai Szent Imre Általános Iskola eredményesen pályázott a Nemzeti Tehetségprogram által meghirdetett „A 2013-2014. tanévben megrendezendő tanulmányi, tehetséggondozó versenyek támogatása NTP-TV -13”kódszámú pályázatra.
A pályázat keretében 2014. június 6-án 9.00 órától Kalandozó országos történelmi vetélkedő Vitézkedők próbája elnevezésű döntőn mérték össze tudásukat és rátermettségüket Hatvan, Gyöngyös, Heves, Tárnok, Budapest, Karácsond, Kozármisleny, Heréd, Hernád, Eger és Mátraszentimre iskoláiból érkező versenyzők.
A kisnánai általános iskola a Kalandozó történelmi vetélkedőt 2005 óta szervezi, és már 4. éve a Nemzeti Tehetségprogram által támogatott, országosan meghirdetett verseny.
A 2013/2014. tanévben 55 csapat jelentkezett az ország 33 iskolájából. A két levelező fordulóban a  „… török gyerek megvágta …” – a sok évszázados török – magyar kapcsolatok korszakának történelmébe  nyerhettek betekintést a 4 fős csapatok.   A levelező fordulókban résztvevő csapatok idén is nagyon eredményesen dolgoztak, gyönyörű megoldások születtek, melyekből a verseny idejére rendezett kiállításon egymás munkáit is megismerhették a tehetséges diákok. 
A Vitézkedők próbája elnevezésű döntőn a versenyzők összemérhették ügyességüket gólyalábon, kelevéz-dobásban, íjászatban, vívásban, botbirkózásban, hastáncban, LOGI-VÁR építésben, csanak-készítésben és a nánai íz világot tükröző túrós-lekváros derelye elkészítésében. Az ügyességi próbák mellett számot adtak a fordulók során megszerzett ismereteikből történelmi totó, időgép és activity formájában.
A megmérettetés végén a döntő főbírája Berecz Mátyás, az egri Dobó István Vármúzeum igazgatója ünnepélyesen a Kisnánai vár Kalandozó lovagjává avatta az első helyezett Hatvani Várvédők csapat tagjait. A Hatvani Kossuth Lajos Általános Iskola csapata mellett dobogós helyen végezett a hevesi HVKI Hevesi József Tagiskola Vitézek csapata és a Hevesi Általános Iskola Körzetis Fehércselédek csapata.
Az iskola által szervezett verseny sikeres lebonyolítását segítették a Nánai Sólymos Vitézek, a Szlovák Nemzetiségi Önkormányzat hagyományőrző népdalkörének tagjai és az Egri Vitézlő Oskola tagjai.
A rendezvényt Lázár Attila bábművész előadása és az Egri Vitézlő Oskola fegyveres bemutatója színesítette. A verseny napján a Kisnánai várba került kiállításra a Dobó István Vármúzeum által készített Dobó Istvánról szóló vándorkiállítás is.

                                                                             Juhászné Koklács Éva
                                                                                     szervező




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése