2015. június 10., szerda

Kalandozó döntő 2015. június 5.


 
Kalandozó történelmi vetélkedőnk a 2010-2011. tanévtől sikeres pályázat útján a Nemzeti Tehetség Program által támogatott, anyagi hozzájárulásban részesülő tanulmányi verseny lett, 7-8. évfolyamos tanulók részére.
A pályázat keretében 2015. június 5-én Kalandozó országos történelmi vetélkedő Vitézkedők próbája elnevezésű döntőn mérték össze tudásukat és rátermettségüket Gyöngyös, Heréd, Heves, Hort, Eger, Hatvan, Mátraszentimre, Visonta és Hejőkeresztúr iskoláiból érkező versenyzők. Döntőbe a 12 legtöbb pontot elért iskola 15 csapata került be.
A 2014/2015. tanévben 45 csapat jelentkezett az ország 30 iskolájából. A két levelező fordulóban „Meghalt Mátyás király, oda az igazság!” – Mátyás király halálának 525. évfordulója kapcsán az uralkodó életét, bel- és külpolitikai kapcsolatait, háborúit dolgozták fel, a hozzá kapcsolódó korszak történelmébe nyerhettek betekintést a 4 fős csapatok.   A levelező fordulókban résztvevő csapatok idén is nagyon eredményesen dolgoztak, gyönyörű megoldások születtek, melyekből a verseny idejére rendezett kiállításon egymás munkáit is megismerhették a tehetséges diákok. 
A Kalandozó verseny döntőjét az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő, az Emberi Erőforrások Minisztériuma, a Nemzeti Tehetség Program és az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet támogatásával, a Nemzeti Tehetség Program által meghirdetett „A 2014/2015. tanévre országos, felmenő rendszerű tehetséggondozó tanulmányi és művészeti versenyek megrendezésének támogatása” pályázat keretében valósítottuk meg.
A rendezvényt megnyitotta Dr. Tóth Zoltánné Hajnal Ilona tankerületi igazgató asszony.

A döntő lebonyolítását segítették:
a KLIK Gyöngyösi Tankerülete
az Egri Vitézlő Oskola vitézei
a Nánai Sólymos Vitézek
a kisnánai Szlovák Nemzetiségi Önkormányzat hagyományőrző népdalkörének tagjai,
Kisnána község önkormányzata
Vécs község önkormányzata
a Kisnánai Községi Könyvtár
és a Kisnánai Szent Imre Általános Iskola nevelői és diákjai
A rendezvény nyitányaként iskolánk 6. évfolyamának Reneszánsz tánc bemutatóját láthatták. Betanította és koreografálta: Szűcsiné Krinszki Andrea társastánc pedagógus.
 
 


Versenyünket felajánlásaikkal támogatták:
Kisnána Község Önkormányzata
Éden Büfé Cukrászda – Szőke Béla vállalkozó, Kisnána
Bari Tanya – Tari Tünde vállalkozó, Kisnána
Köszönjük!

A Vitézkedők próbája elnevezésű döntőn a versenyzők összemérhették ügyességüket gólyalábon, kelevéz-dobásban, íjászatban, botvívásban, botbirkózásban, reneszánsz táncban, LOGI-VÁR építésben, rózsaablak-készítésben és a nánai íz világot tükröző krumplis pogácsa elkészítésében. Az ügyességi próbák mellett számot adtak a fordulók során megszerzett ismereteikből történelmi totó, időgép és térképismeret formájában.
 
 












A megmérettetés végén ünnepélyesen a Kisnánai vár Kalandozó lovagjává avatták az első helyezett Mátyás Hollói csapat tagjait. A Kálváriaparti Általános Iskola és Sportiskola gyöngyösi csapata mellett dobogós helyen végezett az Eszterházy Károly Főiskola Gyakorló Általános Iskola Bazsoge Bandérium csapata és a Hatvani Kossuth Lajos Általános Iskola Hatvani Apródok csapata.
Gratulálunk!


Juhászné Koklács Éva
szervező



 
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése