2015. március 24., kedd

KALANDOZÓ II. forduló

 Kedves Kalandozók!

Az első forduló megoldásainak javítása zajlik. Az elért pontszámokról 2015. március végén e-mailben tájékoztatunk minden csapatot. A II. forduló feladatait itt is megtaláljátok.

 A megoldások beérkezési határideje: 2015. április 27.
 Kérek minden csapatot, hogy minden egyes elküldött feladatlap hátoldalára írják rá a csapatnevet!

 Eredményes felkészülést és sok sikert kívánok mindenkinek!

Üdvözlettel:

Juhászné Koklács Éva
versenyszervező
  

Kalandozó történelmi vetélkedő 2014-2015. tanév
„Meghalt Mátyás király, oda az igazság”
II.                FORDULÓ
Hunyadi Mátyás bel- és külpolitikája, háborúi - megjelenítése irodalmi és képzőművészeti eszközökkel

1.) feladat (10 pont)
Mátyás serege három ’rendbe’ sorolható: nehézlovasság, könnyű fegyverzetű lovasság és gyalogság. Mindhárom csoport jellegzetes öltözettel és fegyverzettel rendelkezett.
Az öltözékek terén a nehézlovasság felszerelése volt a legrétegeltebb.
Soroljátok fel, hogy mit viselhettek a páncél alatt?
Készítsetek egy ’öltöztető-babát’ a nehézlovasság réteges öltözetének ábrázolásával!

2.) feladat (10 pont)
A gyalogság kötelékébe tartoztak a könnyűgyalogosok, a nehézfegyverzetűek, a pajzsosok és a puskások.
Milyen fegyvereket használtak?
Nevezzetek meg legalább 10 általuk használt fegyvert! Készítsetek egy tűzfegyverhez használati utasítást!

3.) feladat (20 pont)
1471-ben járunk, a Mátyás korabeli belpolitika legsúlyosabb időszakában. Az alábbi krónika kicsit egérrágta…

„… A király ellen szervezett főúri összeesküvés szerencsére nem tudott kibontakozni, pedig jól időzítették, Mátyás éppen ………………..ban tartózkodott. Az összeesküvés feje ……………… esztergomi érsek fő- és titkos kancellár, tagjai: ……………… pécsi, Perényi Miklós és ……………… zágrábi püspök, ……………… volt szlavón bán, ……………… tárnokmester és ……………… Imre.
A szervezkedők helytelenítették a király költséges ………………i hódító háborúját s a ……………… védelem elhanyagolását. ……………… azt is sérelmezte, hogy Mátyás, a pápai legátus engedélyével, de az esztergomi prímás akarata ellenére megadóztatta az egyházi jövedelmeket is, ami az amúgy erősen anyagias főpapnak nem eshetett túl jól, sőt, állítólag Mátyás, egy adókivetési vitát követően felpofozta az esztergomi érseket, végleg megrontva kettejük viszonyát.
Az összeesküvők IV. Kázmér lengyel király fiát, ……………… herceget hívták meg a magyar trónra, úgy gondolták ugyanis, hogy egy Jagellók irányította lengyel-magyar perszonálunió meg tudja védeni Magyarországot az ……………… veszélytől.
A szervezkedés hírére Mátyás július végén hazatért, és gyorsan felszámolta az összeesküvést. ……………… főpap és ……………… főúr visszatért a király hűségére.
A Mátyásnak hadat üzenő lengyel herceg hadával október végén a ……………… vár alá érkezett, de ott csak ……………… és néhány környékbeli nemes fogadta. ……………… beengedte Nyitra várába a lengyel csapatokat, akik azután néhány hét múlva megadták magukat.
A beteg ……………… püspök 1472 márciusában Medvevárban, a Thuz testvérek birtokában lévő Zágráb vármegyei várában halt meg.
………………t a király Esztergom körülzárása útján elszigetelte társaitól, 1471 decemberében kibékült vele, majd 1472 márciusában elfogatta, s Visegrádon, majd Esztergomban őriztette, hol az év augusztus havában meghalt.
A lázadás fölszámolása során Mátyás fő tanácsadója ……………… volt, akit Mátyás jutalmul ……………… királyává tett…”

Egészítsétek ki az egérrágta, megkopott tudósítást!

4.) feladat (5 pont)
Mátyás király szépség iránti igénye és szenvedélye az építészetben is megmutatkozott. Jeles külhoni építészek, festők, szobrászok dolgoztak "Mátyás befejezetlen palotája"-nak építésén is, melynek tervezeteit Chimenti Camicia készítette, aki a magyar király szolgálatában palotákat, kerteket, kutakat, templomokat és díszes famennyezeteket is tervezett.
Készítsétek el egy késő gótikus / reneszánsz ablakszárny tervét A4-es méretben, melybe tervezzetek színes ólomablakokat!
5.) feladat (15 pont)
„...Ez a király uralkodásának kezdetén a nemesektől felforgatott országot kapott örökül. Erőben és bölcsességben meggyarapodva a súlyos vízözönből a felszínre küzdötte magát, és bölcs kormányzásával mindent elegyengetett.”

„1.Néhai való jó Mátyás király!/Sok országokat te bírál,/Nagy dicséretet akkoron vallál,/Ellenségednek ellene állál. 2.Hatalmasságodat megjelentéd,/Bécsnek hogy városát te megvevéd ,/Ékes sereged ott féletéd,/Királi széked benne belheztetéd. /.../” 

„…Az asztal felett három nagy – arannyal és gyöngyökkel átszőtt – mennyezetkárpitot feszítettek ki. Egyik a királyné címereit ábrázolta két pajzsban s két koronával; a másik két kárpiton a király címerei voltak láthatók. Ennél az asztalnál foglalt helyet a király s a királyné; jobbra a nápolyi király fia, az érsek, a fejedelmek s a királyok követei, azután a ferraraiak, a velenceiek…”

„...Beatrix királyné asszony fogá Mátyás királyt az olasz dolgokra...hozata ki csúfokat, táncolókat, mindenféle síposokat, lantosokat, hegedősöket: mert ezekben Beatrix királyné asszonynak igen nagy kedve és gyönyörűsége vala.”  

 „Az, aki a perpatvart kezdte, hatalmas – előre kikészített – követ szen a hátára. Akit meg megsértett, az a kofa mögé lép, egy hegyes végű bottal. Megindulnak a Városházánál, s ballagnak le a Szent György templomáig. A sértett a szúrós végű bottal hátulról döföli a követ cipelő asszonyság hátsó fertyályát...” 

Nevezzétek meg a fenti idézetek „szerzőjét” és lelőhelyét (könyv)!

6.) feladat (20 pont)
Mátyás uralkodása alatt Magyarországnak szinte nem akadt olyan szomszédja, amellyel ne keveredett volna valamilyen katonai konfliktusba.
Készítsétek el Mátyás hadjáratainak, háborúinak kronológiáját! (A háborúkat csak évszám – tól-ig – jelöléssel kell feltüntetni!) Kivitelezéséhez számítógépes szerkesztő programot használjatok!

7.) feladat (10 pont)
Az 1463-as bécsújhelyi béke után Mátyást erősen foglalkoztatta a „római király” cím (ami voltaképpen a császári cím örökösével volt akkor egyenlő titulus) megszerzése, melynek érdekében a választófejedelmek „megnyerését” is eszközölte, bár nem sok sikerrel járt.
Mikor III. Frigyes fia, Miksa elhalászta előle a címet, háborút kezdeményezett az osztrák területek megszerzéséért. Az 1477-es hadjáratban, és az 1482-től 1487-ig tartó háborúban Mátyás sorra foglalta el (vagy vásárolta meg) az ausztriai várakat, végül Bécs is megadta magát 1485. június 1-jén, majd 1487. augusztus 17-én Bécsújhely városát is elfoglalta.
Az osztrák főváros öt esztendeig tartozott a magyar birodalmához; ez idő alatt a császári hatalomra aspiráló Mátyás rendkívül toleráns uralkodónak bizonyult, célja nem az erőszakos magyarosítás, hanem egy heterogén birodalom kiépítése volt.

Bécs hogyan viszonyult a magyar uralkodóhoz? Milyen előnyei és hátrányai voltak a bécsiek számára ezen időszaknak?
Írjatok egy 8-10 mondatos fogalmazást Mátyás a császárvárosban címmel!

8.) feladat (10 pont)
Az alábbiakban a Rubicon történelmi folyóirat cikkét olvashatjátok:

1473. április 2. | Corvin János születése Budán
Szerző: Tarján Tamás

1473. április 2-án született Budán Corvin János, Hunyadi Mátyás magyar király természetes fia, a trónra kiszemelt örököse.
A fiú vezetéknevét Mátyás címerállatáról, a hollóról (latin: corvus) kapta, keresztnevét pedig nagyapja, a nándorfehérvári hős tiszteletére adták neki. Corvin János anyja egy boroszlói polgárlány, Edelpeck Borbála volt, ő szülte a király egyetlen életben maradt gyermekét. Mátyás első felesége, Podjebrád Katalin gyermekágyi lázban hunyt el, későbbi feleségétől, Aragóniai Beatrixtól pedig nem született gyermeke. Természetes fiát trónörökösnek kijáró nevelésben részesítette, számos címet és uradalmat adományozva neki, hogy halála után Jánosnak elég ereje legyen a korona megszerzéséhez. Mátyás új felesége, Beatrix már nem kedvelte annyira mostohafiát – bár féltékenysége alaptalan volt, hiszen nem szült gyermeket –, többek között hozzá köthető Corvin Jánosnak Sforza Mária Biankával tervezett házasságának meghiúsítása (ő később I. Miksa császár felesége lett), de nyílt konfliktus nem volt a herceg és a királyné között.
Mátyás élete végén számos alkalommal megeskette híveit, hogy Jánost ültetik majd a trónra, ennek ellenére az ország legbefolyásosabb főurai 1490-ben Jagelló Ulászlót hívták be az országba. Corvin János támogatók nélkül maradt, apja halála után a kincstárral és a Corvinákkal elhagyta Budát, a csontmezei csatában viszont vereséget szenvedett a főuraktól, és behódolt II. Ulászlónak (ur. 1490-1516), átadva Pozsony, Tata és Komárom várát is.
A Jagelló-uralkodó Mátyás törvénytelen fiát horvát és szlavón báni méltósággal jutalmazta, amit 1498-ban örökletessé is tehetett. Végül Frangepán Beatrixszal kötött házasságot, ezáltal Horvátország egyik legbefolyásosabb dinasztiájával került rokonságba. A frigyből két gyermek, Kristóf és Erzsébet származott. Corvin váltakozó szerencsével harcolt az oszmánokkal bánsága idején (1501-ben felmentette pl. Jajca erődjét), 1504-ben pedig kísérletet tett a nádorság megszerzésére is. Itt azonban kudarcot vallott, visszatért Horvátországba, ahol a harctéren terjedő pestisben hamarosan elhunyt. Gyermekei egy és három évvel később követték őt, így a Hunyadiak dinasztiája is kihalt.

A cikk elolvasása után válaszoljatok az alábbi kérdésekre!

A hollók hogyan repítik tovább Hunyadi Mátyás hírnevét?
A János néven kívül mi köti össze a nagyapa és az unoka életét?
Miben nyilvánult meg Beatrix ellenszenve a herceg iránt?
Milyen címeket kapott a trónörökös?
Miért nem volt esélye Corvin Jánosnak a trón megszerzésére?
Milyen cím elnyerése tehette volna Magyarország elsőszámú főurává?




Kalandra fel!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése